Bär är faktiskt lite klurigare att torka än frukt. De kan vara svåra att torka och kan ibland bli sura efter torkning. Här får du lära dig hur man gör. Ät bären som de är eller blanda i din müsli. Gott i bröd och som godis till barnen!
VILKA BÄR PASSAR ATT TORKA?
Det går att torka alla bär, men bär med tjockare skal är svårare att torka som tex krusbär. Dessa bär passar bättre att torka som puré.
Läs även blogginlägget om att Torka mosade bär
BRA BÄR ATT TORKA
- Blåbär
- Lingon
- Svarta vinbär
- Jordgubbar
- Hallon
TEMPERATUR
Bär torkas i 50 grader, du kan torka i 30 grader men det tar lång tid
TORKTID
- Torktiden varierar från 12 - 25 timmar, beroende på:
- Vad du har för ugn (varmluftsugn eller utan varmluft)
- Tjocklek på skal
- Hur mycket vätska det är i bären
- Om du torkar dem hela eller om du mosar dem
NÄR ÄR BÄREN TORRA?
När de är sega. Obs! Om du torkar hela bär så att de blir stenhårda kommer de inte går att tugga.
FÖRVARING
Förvara de torkade bären torrt, svalt och mörkt. Gärna i en tät glasburk.
VANLIGA FEL
Det kan vara svårt att torka hela bär, och om du lyckas torka dem kan de vara svåra att blöta upp/ tugga
Det är oftast bättre att torka mosade bär (undantaget jordgubbar)
LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?
-
7495 KR
-
2495 KR
-
1795 KR