Torkamat.se

Torkat kött går att använda både som snacks och som ingrediens i friluftsmat. Vill du ha köttet som snacks kan du prova att marinera köttet i olika spännande söta och salta marinader. Ska du ha köttet till grytor behöver köttet inte vara lika smakrikt. Ät köttet som det är eller blöt upp i lika delar hett vatten under någon timme.

 

 

VILKET KÖTT GÅR ATT TORKA?

Allt kött går att torka - men kött med låg fetthalt fungerar bäst av flera skäl: dels torkar det snabbare men det härsknar inte heller lika fort. Torka alltså så magert kött som möjligt. Exempel på magert kött är de nedan, fläskkött är generellt för fett, men det finns fläskkött med låg fetthalt:

Nötkött utan fettkappa eller för mycket insprängt fett
Viltkött (ren, hjort, viltskav mm)
Fläskkött med låg fetthalt, tex kassler, skinka mm (10% eller mindre)
Fågel 

 

TIPS! Olika typer av viltskav är perfekt torka. Stek i ugn (175 grader), stänk sedan över marinad. Torka köttet i ugnen (70 grader) eller i din torkugn (70 grader.

 

Det är bäst att frysa köttet innan du ska tillaga och torka det - för att kunna skära tunna skivor. Som du kanske redan vet är det bäst att torka så tunna skivor som möjligt för att köttet ska kunna blötas upp snabbt.

 

STEG 1 - FÖRBEREDA BITAR AV KÖTT FÖR TORKNING

  1. Skär det halvfrusna köttet i bitar som är max 0,5 cm tjocka - gärna 1-2 mm om du kan. Nu kan du marinera i en marinad, men det är smartare att göra det efter stekning
  2. Stek köttet i ugnen (eller stekpanna) - 150 grader - 15 minuter
  3. Obs! Om du ska steka mer än 500 gram kött är det bäst att steka det i ugn på 175 grader ca 20-25 minuter (annars blir det oftast kokt i pannan istället)

 

 

STEG 2 - EFTER STEKNING

  1. Lägg köttet i en skål
  2. Häll på en marinad (tex 3 msk soja, 3 msk vatten, 1 tsk timjan) - rör om

 STEG 3 -UGN/VARMLUFTSUGN

  • Lägg köttet på plåten (igen) och torka i 70 grader cirka 10 timmar

 

STEG 3 – MATTORK

  • Lägg köttet på näten, bitar ska inte ligga på varandra
  • Torka i 70 grader under cirka 6 timmar

 


 NÄR ÄR KÖTTET TORRT?

  • Om de går att bryta av är de oftast torra. bryta av en bit på mitten och se om det verkar torrt ut inut
  • Du kan också ta några bitar varmt torkat kött och lägg i en plastpåse och knyt om - om det blir kondens i påsen bör du torka ett par timmar till

 

 

LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?

 

 

Taggar: Torka kött