Nu går  vårens och sommarens kurser att boka på mat-uteliv.se/kurser

VARFÖR TORKA MED TORKUGN/MATTORK?

Det går bra att torka mat utan mattork men det tar längre tid och det finns en viss risk att maten blir förstörd genom den längre torktiden. Det som fungerar bäst att torka i ugn/varmluftsugn är mat som inte är så vattenrik, exempelvis kött.

Om du använder en varmluftsugn kommer du att få betydligt kortare torktider än i en ugn utan varmluft. I en ugn utan varmluft är luftcirkulationen låg och du bör endast torka en plåt åt gången.

Med en torkugn (mattork) får du en mycket högre luftcirkulation vilket ger snabbare torkning, vilket i sin tur leder till en högre kvalitet på maten. En annan vinst är den avsevärt mindre energiförbrukningen. Den minskade energiförbrukningen kommer av den kortare torktiden och genom att torkugnen har en snabbare och exaktare termostat.

 

Mat som fungerar bra att torka i ugn/varmluftsugn

  • Kött
  • Kyckling
  • Skinka

 

Mat som fungerar allra bäst i mattork

  • Puréer och fruktläder
  • Mer avancerad friluftsmat (tex grytor)
  • Grönsaker (vattenrika)
  • Banan, bär
  • Ost

 

Fungerar utmärkt att lufttorka på nät eller pinne

  • Tunt skuren lök
  • Äpplen
  • Svamp

 

LÄS MER