Torkamat.se

(Detta test skrevs ursprungligen på Utsidan.se i november 2014)

Test av mattorkar

Fler och fler inser fördelarna med att torka sin egen mat till turen - maten blir ofta både godare och billigare. Den här artikeln visar på skillnaderna mellan olika typer av mattorkar samt ett test utav ett antal mattorkar på marknaden.

Varför torka med en särskild mattork?

Det går att torka mat i en vanlig ugn men det går snabbare och kvalitén blir generellt bättre i en torkugn, eller mattork som det också kallas (på engelska: food dehydarator). Att kvalitén på den torkade maten blir bättre i en mattork än i en ugn beror till största delen på att luftflödet är avsevärt mycket högre. Med ett högre luftflöde förs fukten bort mer effektivt och maten torkar snabbare. En mattork är speciellt bra för blöta livsmedel som grönsaker och frukt, kött kan du med bra resultat torka i en varmluftsugn. Om det finns en termostat i torkugnen är den mer precis än en i en ugn. Det gör att du kan ställa in optimal temperatur för varje livsmedel, det spar även energi.

Principen för hur en mattork fungerar

De flesta mattorkar på marknaden idag har en eller flera fläktar som blåser uppvärm luft genom eller över maten som ska torkas. Den varma luften värmer upp maten och gör att vatten avdunstar, vattnet förs sedan kontinuerligt bort av luften. Vi har alltså att göra med två faktorer, värmeoch luftflödet. Man kan jämföra det med tvätt som torkar utomhus: är det varmt och blåsigt torkar tvätten fort, blir det svalare eller blåser mindre torkar tvätten långsammare.

Om man bygger en egen mattork är det ganska svårt att få rätt förhållande mellan värme och luftflöde. Det kan ofta bli för varmt vilket gör att ytan på livsmedlet torkar till ett skinn och stänger inne fukten. Då kommer tar torkningen väldigt lång tid om det överhuvudtaget blir helt torrt. Ett hemmabygge behöver förstås inte bli dåligt, men det kräver verkligen att man har koll på temperaturen.

Två olika typer av torkugnar

Idag finns det i princip två olika typer av torkugnar på marknaden, det finns de runda ugnarna med ett vertikalt luftflöde (luften går nerifrån och upp - eller uppifrån och ner) och vi har de fyrkantiga med ett horisontellt luftflöde (Sedona, Excalibur) . Antal torkramar varierar från fem till elva.

En skillnad mellan de två olika typerna av torkugnar/mattorkar är att du inte behöver båta plats på torkramarna på de fyrkantiga med horisontellt luftflöde. I de runda (Stöckli) torkar den understa ramen snabbast. Det gör att du bör byta plats på torkramarna då och då för att allt ska torka lika snabbt. I en fyrkantig tork med horisontellt luftflöde kommer den varma luften från sidan vilket gör att man inte behöver byta plats på torkramarna, däremot kan man behöva rotera dem efter halva tiden. I de fyrkantiga kan du även använda torkduk för att torka blöta livsmedel.

Val av torkar att testa

Jag valde ut fyra olika torkar, två stycken runda där den varma luften passerar maten underifrån/vertikalt (runda torkar) och två torkar där luften blåses från sidan (fyrkantiga torkar). De olika torkarna representerar de två olika typerna som finns på marknaden. De olika typerna hamnar i två olika priskategorier, de runda i intervallet ca 500-1900 kronor och de fyrkantiga ca 2600-5000 kronor. De fyrkantiga med luftflöde från sidan är mer avancerade i sin konstruktion, därför kostar de mer än de runda.

Hur testet gick till

Testet gjordes genom att torka hundra gram bladspenat samt ett kilo grovrivna morötter, dessa torkades på olika temperatur, 35 respektive 50 grader (såvida det fanns en termostat). Råvarorna torkades var för sig. Varken spenaten eller morötterna förbehandlades på något vis.
Testet visade att det inte är så stora skillnader i torktid, snarare att det handlar om hur torkugnarna kan användas, smidighet vid användning och pris.


TESTRESULTAT


OBH Nordica – Tasty Dehydrator

Typ av torkugn: vertikalt luftflöde (fläkt i ovankant)
Pris: ca 600 kr
Bredd/Djup/Höjd: 338x219x338mm
Termostat: nej, men två effektlägen
Timer: nej
Effekt: 250 watt konstant effekt pga avsaknad av termostat (detta drar mer energi)
Tid för att torka hundra gram bladspenat (uppmätt till 42 grader): 8 timmar
Tid för att torka ett kilo grovrivna morötter (ca 50 grader): 7 timmar
ANVÄNDARVÄNLIGHET: God pga. få funktioner, däremot ett högt ljud!
FÖRDELAR: Priset, tar liten plats.
NACKDELAR: Låter mycket, ingen termostat utan temperaturen regleras med mängden luft som passerar vilket är sämre då man alltid eftersträvar högt luftflöde. För grovmaskigt nät på torkramarna gör att det bara går att torka stora bitar. Ingen termostat vilket kan göra att maten antingen torkas för svalt eller för varmt. Enligt bruksanvisningen bör man heller inte torka kött eller fisk i torkugnen. Denna ugn är dålig på att torka puréer och annat såsigt.


STÖCKLI DÖRREX

Typ av torkugn: vertikalt luftflöde (fläkt i botten))
Pris: ca 1600- 2100 kr beroende på om du väljer timer samt plast- eller metallbrickor.
Storlek: Diameter 33 cm, höjd 28 cm
Termostat: ja
Timer: tillval
Effekt: 600 watt
Tid för att torka hundra gram bladspenat (35 grader): 10 timmar
Tid för att torka ett kilo grovrivna morötter (50 grader): 6 timmar
ANVÄNDARVÄNLIGHET: Mycket god
FÖRDELAR: Rimligt pris och tyst. Utbyggbar med fler torkramar. Troligtvis den bästa på marknaden för just torkning av svamp genom de höga kanterna.
NACKDELAR: Denna ugn är sämre för att torka puréer, grytor och såser.

Till produkten


SEDONA CLASSIC

Typ av torkugn: horisontellt luftflöde
Pris:
 ca 4500 kr
Mått: 43 (bred) 50 (djup) 38 (hög) cm
Termostat: ja
Timer: ja
Effekt: 600 watt
Tid för att torka hundra gram bladspenat: 10 timmar
Tid för att torka ett kilo morötter: 6 timmar
ANVÄNDARVÄNLIGHET: God, trots många funktioner.
FÖRDELAR: Användarvänlig torkugn med horisontellt luftflöde och dubbla fläktar. Du kan köra med en fläkt åt gången för att spara energi om torkugnen bara är halvfull. Mycket bra för blöta livsmedel och såser. Låg ljudnivå. Stor kapacitet.
NACKDELAR: Tar plats, men det ska vägas mot stor kapacitet

Till produkten


 

EXCALIBUR

Typ av torkugn: fyrkantig med horisontellt luftflöde
Pris ca: 2500-5000 beroende på antal torkramar och om det är timer på ugnen
Storlek: 42 x 49 x 22 cm (med fem plåtar som på bild)
Termostat: ja
Timer: på alla modeller utom 4-brickors
Effekt: 220-600 watt
Tid för att torka hundra gram bladspenat: 9 timmar
Tid för att torka ett kilo grovrivna morötter: 6 timmar
ANVÄNDARVÄNLIGHET: Mycket god, endast två vred.
FÖRDELAR: Enkel att hantera. Ramarna går att vrida åt alla håll genom att de är fyrkantiga. Torkar jämnt. Bra för blöta livsmedel och såser. Låg ljudnivå. Stabil konstruktion. Kompakt format gör den lätt att förvara. Instegsmodellen har ett bra pris.
NACKDELAR: Lite trist design

Till Excaliburs produkter


Vilken mattork bör just DU satsa på?

Du som torkar lite åt gången: kan titta på mindre torkungar

Du som torkar mycket: kan titta på större torkugnar

Nybörjare: bör satsa på en Stöckli Dörrex eftersom den är relativt billigt och väldigt lättanvänd. Alternativt Excaliburs instegsmodell (ca 2500 kr). Dessa torkar inte nödvändigtvis snabbare än OBH men mer exakt och du kan torka fisk och kött i den (vilken inte rekommenderas i OBH Nordicas torkugn enligt tillverkaren).

Mer ambitös: väljer antingen en Sedona  eller en Excalibur då dessa kan torka såser, grytor och fruktpuréer. Sedona har fler finesser. Reglagen sitter på framsidan på Sedona och på ovansidan på Excalibur vilket kan påverka om du tänk ställa torkugnen på en speciell plats.

Är du nyfiken på rawfood: bör du köpa en ugn med horisontellt luftflöde

 

 

 


Fler bilder från testet

Nedan: OBH Nordica

Nedan: OBH Nordica

Nedan: Sedona

Nedan: Sedona

Nedan: Stöckli Dörrex

Nedan: enkla reglage på Excalibur

 

LÄS
VARFÖR TORKA MED MATTORK?
VÄLJ DIN MATTORK - GUIDE
JÄMFÖRELSE MATTORKAR
VARFÖR KÖPA KVALITETS-MATTORK?